FancyEnglish         英语阅读教程    Reading Training Course           Main Idea 


Passage 17 
                                                                                                      看点评  

Unless we spend money to spot and prevent asteroids (小行星) now, one might crash into Earth and destroy life as we know it, say some scientists.

Asteroids are bigger versions of the meteoroids
(流星) that race across the night sky. Most orbit the sun far from Earth and don't threaten us. But there are also thousands of asteroids whose orbits put them on a collision course with Earth.

Buy $50 million worth of new telescopes right now. Then spend $10 million a year for the next 25 years to locate most of the space rocks. By the time we spot a fatal one, the scientists say, we'll have a way to change its course.

Is it worth it? Two things experts consider when judging any risk are: 1) How likely the event is; and 2) How bad the consequences if the event occurs. Experts think an asteroid big enough to destroy lots life might strike Earth once every 500,000 years. Sounds pretty rare---but if one did fall, it would be the end of the world. "If we don't take care of these big asteroids, they'll take care of us," says one scientist. "It's that simple."

The cure, though, might be worse than the disease. Do we really want fleets of nuclear weapons sitting around on Earth? "The world has less to fear from doomsday
(毁灭性的) rocks than from a great nuclear fleet (舰队)set against them," said a New York Times article. 

1. What does the passage say about asteroids and meteoroids?
A. They are heavenly bodies different in composition.
B. They are heavenly bodies similar in nature.
C. There are more asteroids than meteoroids.
D. Asteroids are more mysterious than meteoroids.

2. What do scientists say about the collision of an asteroid with Earth?
A. It is very unlikely but the danger exists.
B. Such a collision might occur once every 25 years.
C. Collisions of smaller asteroids with Earth occur more often than expected.
D. It's still too early to say whether such a collision might occur.

3. What do people think of the suggestion of using nuclear weapons to change the course of asteroids?
A. It sounds practical but it may not solve the problem.
B. It may create more problems than it might solve.
C. It is a waste of money because a collision of asteroids with Earth is very unlikely.
D. Further research should be done before it is proved practical.

4. We can conclude from the passage that __________.
A. while pushing asteroids off course nuclear weapons would destroy the world.
B. asteroids racing across the night sky are likely to hit Earth in the near future.
C. The worry about asteroids can be left to future generations since it is unlikely to happen in our lifetime.
D. Workable solutions still have to be found to prevent a collision of asteroids with Earth.

5. Which of the following best describes the author's tone in the passage?
A. Hopeful.
B. Subjective.
C. Objective.
D. Sad.

   Score =  

Correct answers:                                                                                                         看点评


点评

    读完全文后,你一定会有印象:对待小行星撞击地球的可能性和对策有两种观点和态度。一种是:只要可能性存在,就要花费人力资金认真对待;另一种意见是:不值得,且解决办法本身带来的问题和危害远远大于它能解决的问题。

    请再浏览全文,仔细判读作者的倾向和态度。

    再读后,你会发现,全文没有作者自己的观点,作者仅仅把各方的意见摆到了桌面上,向读者客观介绍情况,自己并无明显倾向。

    因此,题2的A选项(小行星撞击地球的概率很小,但危险确实存在)是客观说明,中性表达,是题2的正确答案。题5的C项说全文基调是客观的(Objective),应当是正确答案。

    因此,在阅读此类辩驳性文章时,我们应当认识到有两种可能性:作者明显地支持一方观点,有清楚的倾向性,甚至有可能借助辩驳来推介自己的观点;另一种可能是作者仅仅是客观介绍双方观点,自己并无倾向,全凭读者自己评判。

Main Idea

 

高中英语多媒体教室   编译制作范文林  版权归作者所有  未经授权 请勿转载 
Copyright © www.fancyenglish.com   All Rights Reserved.